tisk.png, 294B

3HML na exkurzi v závodu DELI

Dne 7. 11. 2016 odjela skupinka lidí na exkurzi do výrobního závodu Deli Lovosice (Mondelēz International).
Hned na úvod, jsme byly seznámeni s bezpečností a historií závodu, pak následovalo převlečení do ochranného oděvu a přezutí do pracovní obuvi. Když jsme byly připraveni, museli jsme si umýt a vydezinfikovat ruce a šly jsme do výroby.
Nejprve nám ukázali mezisklad, přípravnu surovin (rozvažovna) a nakonec mícháni surovin (záděl), pak jsme šly na první nejmenší linku PERNÍKY, na které vyráběli sušenky BeBe dobré ráno mini. Ukázali nám, jak se sušenky tvarují, pečou a balí.
Další zastávkou byla linka IMAFORNI, na které vyráběli sušenky belVita. Průběh výroby byl velice podobný výrobě na lince Perníky, rozdíl byl jen v tom, že byla výroba o něco rychlejší, sušenky byly větší a balení sušenek bylo také jiné. Zde se balily sušenky po kusech a u předešlé linky se balily sušenky podle hmotnosti. Stejné výrobky i postup výroby se provádí na lince PETIT.
Další navštívenou linkou byla linka MIŇONKY, na které se vyráběly Tatranky. Viděly jsme jak se vyrábí a pečou oplatkové pláty, které se mazaly krémem a následně se vrstvily na sebe. Poté se namazané pláty chladily, aby byly tuhé, držely pohromadě a mohly se přesunout do dalšího úseku výroby, a to k naporcování. Když se oplatky naporcovaly, polévaly se čokoládovou polevou a musely se nechat chladit, aby poleva ztuhla, pak následovalo jejich zabalení do obalů a následné balení do krabic. Naplněné krabice se skládaly na palety a připravovaly se k uskladnění nebo expedici k zákazníkovi. Každá paleta musela být označena čárovým kódem, který dával informace o datu výroby, kam bude zboží dopravováno atd... Celý tento proces zajišťoval systém SAP.
Další linkou, která je v Deli, je linka KOKA. Zde se vyrábí sušenky edice ZLATÉ, zejména jde o tyto výrobky: esíčka, koka a derby. My jsme mohly vidět výrobu derby, které se vyrábí za pomocí lisovacího stroje, který tlačí těsto a lisuje ho do správného tvaru, pak se upečou a zabalí.
Touto linkou jsme exkurzi zakončily a přesunuly jsme se do společenské místnosti, kde jsme se převlékly, dostali od podniku balíček oplatek a další.
S exkurzí jsme byly velice spokojeni a přineslo nám to mnoho nových informací.

Za první skupinu napsala Simona Čepková

exkurze_DELI_I

Dne 21. listopadu 2016 se vydala v pořadí druhá skupina ze třídy 3HML do Lovosic. Cílem byl závod DELI společnosti Mondelez International. Po příchodu nás přivítala paní Červená a seznámila nás s firmou Mondelez Int. Řekla nám několik informací o historii podniku, poté nám pustila krátké bezpečnostní video, abychom věděli jak se správně chovat v provozu, do kterého jsme se směli podívat. Po skončení videa jsme dostali čepice, pláště a bezpečnostní boty, poté si nás vzal dlouholetý pracovník firmy, který nás provázel po provozu. Dozvěděli jsme se spoustu informací o přípravě, výrobě sušenek či oplatek zn. Bebe Dobré ráno, Miňonky či Horalky. Prohlídka se nám všem velice líbila a určitě kdyby byla nějaká další příležitost se tam podívat, tak neváháme.

Za druhou skupinu napsala Dominika Staňková

exkurze_DELI_II



Soukromá podřipská střední odborná škola a střední odborné učiliště o. p. s.
nám. Jana z Dražic 169, 413 01 Roudnice nad Labem

telefon +420 416 839 064    E-MAIL info@podripskaskola.cz

Instagram RSS FACEBOOK


Copyright © 2011 Soukromá podřipská střední odborná škola a střední odborné učiliště o. p. s. - Všechna práva vyhrazena