Tři týdny trvala studijní návštěva žáků z Německa na roudnické Soukromé podřipské střední odborné škole a SOU o.p.s.. Během této doby, kdy se naplňovaly vize projektu Česká a německá gastronomie v praxi, získávali studenti velmi cenné zkušenosti z cizího prostředí a odlišné kultury.
Žáci měli připraven program na každý den pobytu. V některých dnech se zúčastnili teoretického vyučování, většinou ale byli zapojeni do praktického výcviku. Během návštěvy se naučili vařit typická česká jídla, jako jsou knedlíky, vdolky, správně natočit české pivo a trénováni byli i v jednoduché a složité obsluze. Důležitou součástí byly odborné exkurze do Plzeňského Prazdroje a.s., Škody Auto a.s., Bohemia Sekt Starý Plzenec nebo vinných sklepích na mělnickém zámku.
Vyvrcholením byla příprava slavnostní tabule na dvě různá témata. Česká strana připravila tradiční českou hostinu. Žáci z německé školy se vydali do budoucnosti a vytvořili futuristickou podobu oslavy v roce 2399.
Tento projekt není jediným, do kterého se škola zapojuje (Motivalue, Business Games). Do budoucna se plánuje zintenzivnění mezinárodních styků tak, aby všichni studenti byli konfrontováni s jinou zemí, jazykem a získali velmi důležité kompetence k budoucímu povolání.
Autor: Vedení školy