Vedle již tradičních kurzů vykrajování zeleniny a barmanského kurzu se součástí výuky stává i kurz studené kuchyně. Žáci třetího ročníku oboru kuchař – číšník se dva dny v prvním týdnu nového roku zdokonalovali v přípravě nejrůznějších specialit. Lektor kurzu pan David Beran představil a naučil připravovat pokrmy, které nejsou běžnými položkami restauračních menu. Zeptali jsme se paní učitelky odborného výcviku Jaroslavy Staňkovské na průběh kurzu a na konkrétní jídla připravovaná během dvou dnů. „První den proběhla příprava surovin, marinovali jsme různé druhy mas, jako je tuňák, losos, maso na anglický roastbeef, prováděli jsme přípravu zvěřinové paštiky a jako jedna z největších specialit se začaly připravovat Foie Gras s mozaikou z hřibů. Druhý den se dokončovalo a aranžovalo na mísy, následně se pak pokrmy prezentovaly. Nemohlo chybět vyhodnocení, krátká diskuze o spokojenosti a vše završila ochutnávka. Z pohledu odborného byl kurz velkým přínosem, protože se žáci setkali s méně obvyklými věcmi. Žáci obdrželi certifikát o absolvování kurzu. Ten si opravdu zasloužili za svůj přístup a zapálení.“ Jak paní Staňkovská ještě dodala, tak v květnu bude stejný lektor vyučovat žáky v okrasném vykrajování ovoce a zeleniny.
Autor: Vedení školy