Začátkem ledna 2011 začala naše škola realizovat projekt „Rozvoj klíčových kompetencí žáků v gastronomických oborech a oborech cestovního ruchu“ aneb Krok za krokem, který byl finančně podpořen Operačním programem Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Hlavním cílem projektu je posílení mezioborových vazeb žáků a zlepšení jejich odborné a praktické přípravy na budoucí povolání.
Soukromá podřipská střední odborná škola a SOU o.p.s. je nositelem projektu. Partnerem je Rekvalifikační a informační centrum s.r.o. z Mostu (www.ric-most.cz). V rámci projektu Krok za krokem dojde k vybudování a modernizaci tréninkového pracoviště, které bude sloužit k pilotnímu ověření vzdělávacího programu ("Step by Step"), který je v rámci projektu zpracován.
Co už máme za sebou?
Mezi první aktivity patřila série čtyř motivačních seminářů, které se uskutečnily v týdnu od 14.3.2011 v prostorách školy. Semináře byly určeny pro cílovou skupinu projektu, do které patří žáci gastronomických oborů a žáci oborů cestovního ruchu. Celkem se do projektové činnosti zapojilo 60 žáků naší školy.
V měsíci květnu následovalo zmapování obecných kompetencí žáků formou dotazníkového šetření a individuálních rozhovorů s psychologem. Každý z žáků obdržel souhrnnou zprávu o vlastních výsledcích dotazníkového šetření a dále tyto výsledky konzultoval s psychologem. Souhrnné výsledky byly použity při tvorbě metodiky vzdělávacího programu "Step by Step". Vzdělávací program tak byl vytvořen přímo na míru pro cílovou skupinu.
Koncem školního roku jsme začali s realizací další klíčové aktivity projektu. Bylo vybudováno tréninkové pracoviště pro ověření vzdělávacího programu. V červenci bylo nakoupeno a nainstalováno nové moderní zařízení do cvičné kuchyně. Díky tomuto zařízení se budou žáci zdokonalovat v pracovních postupech, které se používají v podnikatelské praxi a bez nichž lze vyučovat moderní trendy jen teoreticky.
Co nás ještě do konce roku 2011 čeká?
Podzim bude ve znamení dvou odborných školení pro žáky cílové skupiny. Žáci se rozdělí do čtyř skupin a pod vedením odborných lektorů budou sbírat nové poznatky z oboru gastronomie. První školení bude zaměřené na „Využití moderních technologií v gastronomii“. Účastníci se během čtyř dní seznámí s novými trendy v gastronomii nejen v rámci České republiky, ale především v rámci Evropské unie. Cílem školení není jen, aby si žáci odnesli nové poznatky a zkušenosti z tohoto oboru, ale aby je byli schopni dále prezentovat široké veřejnosti a samozřejmě je i uplatnit v praxi. druhé školení se orientuje na „Nové technologie a trendy ve studené kuchyni“. Během deseti dní projdou všichni dotčení žáci kurzem“Studená kuchyně“ a získají osvědčení o absolvování kurzu.
Projekt bude ukončen pilotním ověřením nového vzdělávacího programu Step by step. Na základě výsledků pilotního ověření se dopracuje metodika vzdělávacího programu tak, aby vyhovovala potřebám cílové skupiny žáků a zároveň přinášela požadované výsledky. Vzdělávací program bude také zařazen do učebních plánů v rámci tzv. projektových týdnů.
Autorky: Ing. Kateřina Hlaváčová, Ing. Zuzana Červená